Veulen gezondheidsstatus

veulenEindelijk is het zover. Na de lange dracht van de merrie wordt het veulen geboren. De belangrijkste zaken zijn dat een veulen binnen een half uur tot uur na de geboorte moet proberen te gaan staan en dat het veulen binnen 6 uur melk drinkt.

Deze melk is biest, waarin afweerstoffen zitten, die het veulen de eerste maanden nodig heeft voor de weerstand. Het veulen neemt deze afweerstoffen via de darmen op in het bloed gedurende de eerste 24 uur na de geboorte. Daarna verdwijnt het mechanisme in de darmen waardoor de afweerstoffen kunnen worden opgenomen.

Het niveau van afweer

Bij enige twijfel is het mogelijk om vanaf 12 uur na de geboorte het niveau van afweer te bepalen bij het veulen. Dit gebeurt door middel van een bloedtest. Als het veulen te weinig biest heeft opgenomen, dan bestaat de mogelijkheid om het veulen afweer te geven door middel van een plasma-infuus.

Binnen een dag na de geboorte

Controle van het veulen binnen een dag na de geboorte is van belang om het afweerniveau te bepalen en de vitale functies van het veulen te controleren, zoals controle van hart en longen, controle of het darmpek is afgekomen, controle of het veulen "normaal" gedrag vertoont, enz.

Controle merrie

Dit is tevens een belangrijk moment om de merrie te controleren op het verloop van de geboorte, het afkomen van de nageboorte en de controle hiervan. Dit bezoek geeft erg veel informatie over de levenskansen van het pasgeboren veulen en over het toekomstige succes van een volgende inseminatie.