West Nile Virus

West Nile is een virusinfectie bij vogels, paarden en mensen. De verspreiding van het virus vindt plaats door een vector. Deze vector is een stekende mug. Alleen deze mug kan het virus verspreiden. De infectie gaat niet over van paard naar paard, of van paard naar vogel of mens. 

Het virus komt oorspronkelijk voor in de zuidelijke Europese landen. Op dit moment is het virus al gevonden in Oostenrijk en Hongarije. Het lijkt erop dat het virus zich naar het noorden uitbreidt.

Symptomen

Een infectie met het West Nile virus kan zonder symptomen verlopen. Een deel van de paarden krijgt klinische klachten, varierend van griepachtige klachten tot ernstige neurologisch verschijnselen, die vaak tot euthanasie leiden. Veel paarden komen niet meer terug op het oude sportniveau.

Vaccinatie

Doormiddel van vaccinatie wordt een paard goed beschermd tegen het virus. Het betreft een basisvaccinatie van 2 entingen, met 4 weken tussentijd, gevolgd door een jaarlijkse herhaling.

Het is aan te raden om paarden met een financiele en/of emotionele waarde te vaccineren. Paarden die op internationale wedstrijden binnen Europa worden uitgebracht komen zeker in aanmerking voor vaccinatie.