Skip to main content

Voortplanting

Het fokken van paarden is een serieuze en kostbare zaak. De begeleiding van de fokmerrie is een onmisbaar onderdeel om succesvol te kunnen zijn. Het bepalen van het inseminatiemoment en het monitoren van de vruchtbaarheid zijn de belangrijkste onderdelen van het advies door uw dierenarts.

De veulengezondheidsstatus geeft veel informatie over de levenskansen van het pasgeboren veulen.

Begeleiding fokmerrie

In de huidige ontwikkelingen van kunstmatige inseminatie en diepvriessperma is het belangrijk dat de inseminatie zo kort mogelijk op de eisprong plaatsvindt. Het is dus belangrijk om de merrie goed "in kaart" te brengen.

Onderzoek
Vaak begint dit met een bacteriologisch onderzoek van de baarmoeder, controle van activiteit op eierstokken en het aspect van de baarmoeder op de echo. Als het dekseizoen begint, wordt de merrie gedurende de cyclus gevolgd en het inseminatiemoment bepaald.

Controle
Op 18 dagen na de laatste inseminatie vindt de controle op dracht plaats. Als een merrie een dubbele ovulatie heeft gehad, dan is dit tijdstip eerder, namelijk op 14 dagen na de laatste inseminatie.

Als er geen succes is wordt de vorige cyclus geanalyseerd en een nieuwe poging ondernomen.

Voor embryotransplantatie en icsi wordt u doorverwezen naar ruimschoots ervaren klinieken.

Veulen gezondheidsstatus

Eindelijk is het zover. Na de lange dracht van de merrie wordt het veulen geboren. Het belangrijkste is dat een veulen binnen een half uur tot 1 uur na de geboorte probeert te gaan staan en dat het veulen binnen 6 uur melk drinkt.

De melk is biest, waarin afweerstoffen zitten die het veulen de eerste maanden nodig heeft voor de weerstand. Het veulen neemt deze afweerstoffen via de darmen op in het bloed gedurende de eerste 24 uur na de geboorte. Daarna verdwijnt het mechanisme in de darmen waardoor de afweerstoffen kunnen worden opgenomen.

Het niveau van afweer
Bij enige twijfel is het vanaf 12 uur na de geboorte mogelijk om het niveau van afweer bij het veulen te bepalen. Dit gebeurt d.m.v. een bloedtest. Als het veulen te weinig biest heeft opgenomen bestaat de mogelijkheid om het veulen afweer te geven d.m.v. een plasma-infuus.

Binnen een dag na de geboorte
Controle van het veulen binnen een dag na de geboorte is van belang om het afweerniveau te bepalen en de vitale functies van het veulen te controleren. Zoals controle van het hart en de longen, of het darmpek is afgekomen, of het veulen "normaal" gedrag vertoont, enz.

Controle merrie
Dit is meteen een belangrijk moment om de merrie te controleren op het verloop van de geboorte en het afkomen van de nageboorte. Dit geeft veel informatie over de levenskansen van het pasgeboren veulen en over de kans op succes van een volgende inseminatie.